Opinion

Vi lever i en tid där demokrati och mänskliga rättigheter hänger mer löst än vad vi är vana vid. Det är upp till oss att avgöra vilket samhälle vi vill lämna över till dem som kommer efter oss.

All opinionsbildning bottnar i värderingar. Vilka fel och brister finns i dagens samhälle, vad vill vi göra åt det och vilka är våra drömmar om framtiden?

Peter Gustavsson medverkar på Aftonbladets ledarsida sedan i maj 2022, där han skrivit många uppskattade artiklar om allt från aktuella nyhetshändelser till frågor om arbetsmarknad, ekonomi, välfärd, utrikespolitik, högerextremism och rasism.

Peter är också en av initiativtagarna till opinionsplattformen Rörelsen, som syftar till att göra en annan samhällsdebatt möjlig. Där skriver han ledare varannan vecka och fungerar även som redaktör för många av debatt- och kulturtexterna.

Peters långa erfarenhet av opinionsbildning i olika former (se nedan) gör honom väl lämpad att utgöra en värdefull medspelare i utformningen av kampanjer och arbetssätt för att påverka lokal, regional, nationell och internationell opinion kring olika frågor.

Klicka för att läsa Peter Gustavssons texter i Aftonbladet.
Rörelsen är en opinionsplattform som syftar till att förändra samhällsdebatten och bryta den högerkonservativa ekokammarens dominans. Nyhetsbrevet har tusentals prenumeranter, bara några månader efter uppstarten.

Värt att veta:

  • Peter Gustavsson är ledarskribent i Aftonbladet sedan maj 2022.
  • Under sommaren 2021 vikarierade han som politisk redaktör för Arbetarbladet.
  • Under åren 2018-20 ansvarade han för ABFs politiska påverkansarbete utifrån budskapsplattformen ”Folkbildning är demokratins självförsvar”.
  • Han drev igenom ett omfattande reformprogram för kulturen och barn och ungas fria tid under sin tid som ordförande för Kulturnämnden i Uppsala kommun 2014-18.
  • Under 2010 var han politisk redaktör för ETC UppsalaDemokraten – en rödgrön lokaltidning i Uppsala.
  • Han var medförfattare till boken Sälj hela skiten eller hur privatiseringarna raserar den gemensamma välfärden 2009, som spelade en central roll i att förändra debatten om vinster i välfärden.
  • Under åren 2005-07 drev han bloggen Social Democracy, som var en del av den framväxande socialdemokratiska bloggosfären.
  • Han var organisationschef för Socialdemokrater mot EMUs framgångsrika valkampanj 2003 och Anna Hedhs lika framgångsrika krysskampanj till Europaparlamentet året därefter.
  • Peter Gustavsson har ingått i ledning och organisering av åtskilliga socialdemokratiska valrörelser i Uppsala.