Vågar vi tro på framtiden?

Rekordmånga svenskar tycker att utvecklingen går åt fel håll. Det är inte förvånande, när krig och klimatkris kombineras med rekordstora prisökningar och finansiell oro.

Idag går världen går under på bästa strömningstid, när postapokalyptiska tv-serier drar rekordpublik. Och vill man se tecken på förestående undergång, räcker det med att slå på nyheterna. 20-talet började med pandemi och fortsatte med krig.

Samtidigt har världen blivit bättre. Matproduktionen har mångdubblats, vi kan bota sjukdomar och bygga hus med centralvärme.

Men vi verkar ha tappat bort nyckeln till det som gjorde oss så framgångsrika. Samhället blir mer brutalt, och i krisernas spår tilltar de ekonomiska problemen.

Historien är inte förutbestämd. Det kan gå åt helvete, eller det kan bli himla bra. Det är upp till oss vilken riktning det ska ta.

Och det är upp till oss om artificiell intelligens (AI) ska vara ett hot eller en möjlighet för mänskligheten.

Föredraget syftar till att sätta igång ett djupare framtidssamtal. Det avslutas med att peka ut tio vägar att stärka demokratin och bygga ett hållbart samhälle.

Peter Gustavsson är journalist och författare. Han är redaktör för idéplattformen Rörelsen och skriver för bland annat Aftonbladet, Arbetarbladet och Dagens Arena.

För en försmak på föredragets innehåll, se denna text om framtidstro från Rörelsen den 7 april 2023 och denna artikel om AI från Aftonbladet den 11 april 2023.

Målgrupp:

Folkrörelser, fackförbund, företag, myndigheter, kommuner, studieförbund, folkhögskolor m.fl.

Föredragets längd:

30 minuter – 2 timmar

Fysiska förutsättningar:

Föredraget genomförs med fördel på plats, med möjlighet att visa PowerPoint. Föredraget går även att genomföra digitalt.

Kostnad:

Författarförbundets rekommenderade arvode + resa och ev logi

Bokning:

Genom e-post eller telefon 070-638 10 75